четвъртък, 15 декември 2011 г.

Бишкотена торта с маскарпоне и праскови

Това е един изключително лесен за приготвяне десерт, който е на голяма почит в къщи :) Моите момчета обожават сладко и естествено тази торта им е точно по вкуса.

И така, необходими продукти:


1 пакет бишкоти - италиански
1 компот от праскови - с повече плодове, ако плодовете са малко, използвайте два компота
1 кутия Маскарпоне - 500 гр
1 голяма кофичка заквасена сметана
пудра захар
есенции - лимон, ванилия, ром

Начин на приготвяне:


Плодовете заедно с две - три супени лъжици пудра захар се разбиват на пюре.


В друга купа се разбиват маскарпонето, заквасената сметана и пудра захар около 100 гр (в зависимост от това колко сладко искате да стане). Сложете по-малко захар и опитвайте, докато ви хареса на вкус :) Само внимавайте да не изядете крема докато дегустирате. Прибавете и есенциите ванилия и лимон - аз слагам цели, но може и по половин флаконче. Бъркайте докато стане пухкав крем.




В плитка купа сипете сока от компота и го ароматизирайте с есенцията ром.
Потапяйте всяка бишкота в ароматизирания сок и редете в правоъгълна тава.


 След като първия ред е готов, намажете бишкотите с половината пюре от праскови. Върху него изсипете половината от крема с маскарпоне.


Нов ред бишкоти, пюре и крем маскарпоне.


Le voila :) Имате прекрасна торта, която ще може да се консумира след около час-два в хладилника. Може да я декорирате с парченца шоколад :)






Изглежда изкушаващо и е божествено вкусна.


Bon appetit!

Пилешки пържоли със сирена и моцарела

Днешното ми предложение е за едно много вкусно и лесно ястие. Една моя приятелка вчера ми каза, че разглежда блога ми, но всичко и се вижда трудно и не се решава да сготви нищо от предложенията. И в нейна чест, измислих тази вечеря :)

Необходими продукти:


4 пилешки пържоли от бутче (аз лично си обезкостявам бутчетата в къщи, но така определно е по-лесно и бързо).
топено пушено сирене - 4 слайса (резенчета)
гауда, нарязана на кубчета около 100 - 150 грама
2 - 3 кисели краставички, нарязани на кубчета
1 пакетче моцарела, нарязана на 4 слайса
сол
черен пипер
олио и/ или масло

Начин на приготвяне:


Начукваме пържолите леко и ги овкусяваме със сол и черен пипер. Подреждаме слайс топено пушено сирене и нарязаните на ситно гауда и краставички. Навиваме на рулце, забождаме с клечки за зъби и слагаме в тавичка, намазана с олио.



Печем до готовност на месото предполагам, че 20 минути са достатъчни, но все пак всяка фурна е различна. Внимавайте да не изгори, ако много се запече, покрийте с фолио за печене.





Изваждаме от фурната подреждаме моцарелата върху всяко рулце и запичаме за дестина минути, докато сиренето се разтопи. Изваждаме от фурната и сервираме с картофено пюре.


 Да ви е вкусно и наздраве :)

понеделник, 12 декември 2011 г.

Коледен щолен

Уикендът мина и моите коледни щолени са налице :) Рецептата, която си избрах е на Джемма, за което искрено и благодаря :)
И така предния ден накиснах сушените плодове, при мен бяха боровинки, стафиди, кайсии, сливи и захаросани портокалови и лимонови корички в коняк. Общо всички плодове са около 300 - 350 гр.
На следващия ден рано - рано замесих и тестото:
1500 гр брашно
300 гр захар
500 гр масло разтопено
1 1/2 пакетче прясна мая
малко по малко от 1/2 литър мляко
сок от 1 лимон
ванилия
ромова есенция
От топлото мляко и маята заедно с малко захар се прави закваска и се оставя да шупне. След което се замесва меко тесто.


 Оставя се да втаса и се прибавят плодовете и пак се измесва. Оставя се да втаса още веднъж. Разделя се на 4 еднакви по големина топки и се  оформят щолените като всяка топка се прави на кръгче, което се прегъва на две, не точно по средата а в единия край. Получават се ето такива щолени:


Пече се на 220 градуса дестина минути, след което фурната се намлява и се пече на 160-170 градуса още 35-40 минути. Ако почне да прегаря се покрива с фолио. Изважда се от фурната и още топъл, слдкиша се намазва с масло и се поръсва с пудра захар:



Увива се във фолио и се скрива от гладниците в къщата :) След една седмица е готов за консумация. Това значи, че коментар за вкусовите му качества ще пусна тогава :)
А засега ще помечтая светлата, ароматна и изпълнена с любов Коледа да дойде по-бързо :)

петък, 9 декември 2011 г.

Гъбена супа

Когато започнах да пиша този блог мислех, че мога да покажа нещо от себе си, нещо много лично и се опитвам да го направя :) Защото храната е част от човека, който я приготвя, тя въплащава в себе си емоциите му и спомените му... И така, лирични отклонения може да прочетете утре в блога, а сега Гъбена супа :) Гъбената супа не мен лично ми мирише на няколко неща - свобода, дъждовна гора и приключение...
И понеже днес беше много студен и неприятен ден, имах нужда от точно такова приключение :)
Необходими продукти:
гъби - 1 тарелка (ако си наберете ваши, би било чудесно)
зехтин
масло
лук 1 глава ситно нарязан
ориз 1 шепа
домати 3 - 4 лъжици
брашно 2 супени лъжици
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
Задушаваме лука и нарязаните на шайби гъби
доливаме с вода, прибавяме доматите, черен пипер и варим около 10 мин. Прибавяме ориза и варим до готовност. След като оризът е сварен добавяме лъжица брашно, разтворено в студена вода и изчакваме супата да се сгъсти. Слагаме бучка масло и малко нарязан магданоз, махаме от котлона и:

Мрише ли ви на гора? На изпълнено със свобода прстранство? Ако да, пробвайте :)
Bon appetit :)
P.s. Искам да Ви благодаря, че се отбивате при мен и искам да ви предам не само рецептите, които опитвам, а и емоцията, която ме провокира да го правя... Така че наслаждавайте се на всеки миг, не само на храната, но и на всичко около вас...

Карфиол на фурна със сметана и сирена

Това е предложение за една бързичка вечеря и много, вкусна, ако обичате карфиол, разбира се:
Необходими продукти:
Карфиол на розички
Заквасена сметана
Сирене - бяло саламурено
Топено пушено сирене
Пушена шунка
Масло
Кисели краставички
Кашкавал за поръсване.
Не давам количество на продуктите, защото всичко зависи от размера на тавичката, в която ще печете и от Вашите лични предпочитания.
Карфиолът се почиства, накъсва на розички и бланшира. Разбира се, може да си купите замразен и бланширан карфиол за по-бързо :)
Нарязваме сирената, шунката и краставичките и ги смесваме със заквасената сметана. Прибавяме карфиола и объркваме добре сместа. Изсипваме цялото това нещо в тавичка за печене и поставяме бучки масло върху него. Пече се на 200 градуса, докато се зачерви и карфиолът омекне. Вадим от фурната, поръсваме с настъргания кашкавал и запичаме, докато кашкавалът се стопи.
И така за около 40 минути вечерята е готова :)


Сервираме с прясно изпечени франзелки (ако имате време). Рецептата за тях ще пусна утре :) И разбира се, Bon appetit a tous :)


четвъртък, 8 декември 2011 г.

Време е за коледно настроение и ванилови кравйчета

Коледата наближава и въпреки, че все още няма сняг, коледното настроение се усеща във въздуха. Аз обожавам този празник и нямам търпение да започна приготовленията за него. Естествено първо украсата:
След това и сладките, които могат да се направят няколко седмици преди Коледа и да ни улеснят с приготовленията за празника :) Днес са ванилените кравайчета на Наталина, взети от тук:  http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,249.msg9255.html
Рецептата е:
150 гр. брашно
70 гр. нишесте - аз използвах ванилия
70 гр. пудра захар
80 гр. орехи или лешници - при мен орехи
150 гр. меко масло
2 жълтъка - аз сложих 3, защото тестото не се събра с два.
Както добре знаете, месенето не е най-силната ми страна, затова умесих тестото в машината. Слагат се продуктите и се пуска на програма месене, докато стане гладко тесто. Маслото се реже на малки парченца, за да се поеме по-лесно и бързо в тестото. Както казах по-нагоре, ако не се събира тестото, добавете още един жълтък. Тестото се завива с фолио и се оставя за една нощ да почине в хладилника. На другия ден тестото се разделя на топченца, от които се правят пръчици 5-6 см дълги и се офомят на кравайче - С. Пекат се на умерена температура до порозовяване и още топли се овалват в купа с пудра захар и ванилия. Съхраняват се на хладно място. Издържат да месец, месец и половина.
След изпичането някои от моите кравайчета се счупиха, така че аз ги овалях в пудрата захар след като поизстинаха малко. А колкото до счупените: мммммммммммм бяха много вкусни :) Останалите бяха прибрани в кутия:

 Както виждате имат си един мнооооооооооооого сериозен пазач, който обаче отвори за малко капака, за да можем да видим резултата:





Невероятно вкусни и ароматни сладки. :) Първите от няколкото коледни изкушения, които ще публикувам. За тези обаче, не съм сигурна, че ще оцелеят до Коледа. Затова побързах да затворя капака и да оставя пазача до кутията. :)

Bon appetit!

вторник, 6 декември 2011 г.

Никулден - нетрадиционна вечеря :)

Цялата идея за тази вечеря започна малко странно... Всъщност ме е обзел коледният дух и много искам да направя коледен щолен. За щолена обаче ми трябваха захаросани портокалови корички :) И така снощи се преборих със задачата за приготвянето им...И резултатът е налице:


И след като направих коричките се оказа, че ми останаха плодовете... Прибрах ги в хладилника, надявайки се да измисля нещо (малко съм стисната май). И днес докато се чудех как точно да приготвя рибата за празника се сетих за тях. Аз не обичам шаран и ми е изключително трудно да измисля нещо вкусно с него, така че се бях запасила с котлети от сьомга. Реших да мариновам котлетите в сок от портокал и лимон плюс зехтин. Прибрах се от работа, направих маринатата и оставих рибата да се "готви" в нея. Нарязах на бегом картофите за гарнитура и ги сложих да се пекат с масло и морска сол:

Малко по-късно резултатът бе налице:



През това време рибката си стоеше в екзотичната марината:

Увих я във фолио и бързо я метнах в топлата фурна, поръсена с пресен копър и черен пипер. Според мен би понесла и малко чесън или пресен лук, но аз си ги спестих (чесън не обичам, а пресен лук нямам). Докато рибката се печеше във фурната, захарния сироп от портокаловите корички бе използван като топинг за печена тиква на фурна. (Казах ли ви, че нищо не изхвърлям :) ) Тиквата придоби много приятен вкус и веднага имаше желаещи да я опитат



А докато се радвахме на сладкото изкушение, сьомгата, която става доста бързо бе готова. Опредлено се усеща деликатен аромат на цитруси и е много вкусна... И накрая:
Честит празник на всички и Bon appetit!