сряда, 18 април 2012 г.

Козунак

Отмина Великден и голямото правене на козунаци. Сега ми остана време да покажа и един от моите козунаци както и да си "складирам" тук рецептата, за да не се мъча догодина в търсене на нова. :)
Необходими продукти:
1 пакетче прясна мая
брашно около 1 килограм
прясно 110 мл+ кисело мляко 1/3 кофичка
3 яйца + 1 белтък (жълтъкът е за намазване)
350 грама захар
олио около 50 - 60 грама
есенция ванилия
есенция лимон
боровинки
стафиди накиснати в ром + есенция от ром
орехи

Начин на приготвяне:
Активира се маята в топлото мляко + лъжичка захар + лъжичка брашно. Активираната мая заедно с яйцата и киселото мляко се слага в машината за хляб. След това се слага брашно, захарта + 1 щипка сол и есенциите. Пуска се на програма "Тесто". След като се оформи тестото се поставя постепенно олиото. Може да се измеси два пъти, като след второто измесване се остава да втаса в машината.

Изваждаме и добавяме изсушените плодове и ядки:

Аз съм им добавила малко захар, за да е по-сладичък козунака :)
След което сплитаме тестото и оставяме да втаса още веднъж:


Аз го оставям да втасва във фурната на около 40 градуса като предварително го намазвам с жълтъка от едно яйце и малко прясно мляко и съм го наръсила със захар. В края на втасването просто го пускам да се пече. Печем на умерена фурна (около 170 градуса) един час. Да Ви е сладко :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар