понеделник, 12 декември 2011 г.

Коледен щолен

Уикендът мина и моите коледни щолени са налице :) Рецептата, която си избрах е на Джемма, за което искрено и благодаря :)
И така предния ден накиснах сушените плодове, при мен бяха боровинки, стафиди, кайсии, сливи и захаросани портокалови и лимонови корички в коняк. Общо всички плодове са около 300 - 350 гр.
На следващия ден рано - рано замесих и тестото:
1500 гр брашно
300 гр захар
500 гр масло разтопено
1 1/2 пакетче прясна мая
малко по малко от 1/2 литър мляко
сок от 1 лимон
ванилия
ромова есенция
От топлото мляко и маята заедно с малко захар се прави закваска и се оставя да шупне. След което се замесва меко тесто.


 Оставя се да втаса и се прибавят плодовете и пак се измесва. Оставя се да втаса още веднъж. Разделя се на 4 еднакви по големина топки и се  оформят щолените като всяка топка се прави на кръгче, което се прегъва на две, не точно по средата а в единия край. Получават се ето такива щолени:


Пече се на 220 градуса дестина минути, след което фурната се намлява и се пече на 160-170 градуса още 35-40 минути. Ако почне да прегаря се покрива с фолио. Изважда се от фурната и още топъл, слдкиша се намазва с масло и се поръсва с пудра захар:



Увива се във фолио и се скрива от гладниците в къщата :) След една седмица е готов за консумация. Това значи, че коментар за вкусовите му качества ще пусна тогава :)
А засега ще помечтая светлата, ароматна и изпълнена с любов Коледа да дойде по-бързо :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар